torsdag 30 april 2009

Mat på Marres.

Igår var jag till kiropraktorn och fick min höft tillknakad. Efteråt skulle jag och I ut och äta på Mariannes. Och naturligtvis så glömde jag mobilen i byxorna på jobbet. Men U (kiropraktorn)var så snäll och ringde upp I åt mig. Hon blev lite förvånad när han sa att jag var klar, men hon känner honom också :)
Väl på Marres så började vi med en ostpaj till förrätt, fortsatte med fläskfilè och potatisgratäng och avslutade med en supersmaskig cheesecake med hjortron. Mätta, men jag tror vi båda hade kunnat äta en till efterrätt!

Åh....irriterad. Barnen har varit asjobbiga hela eftermiddagen. Och så bestämde dom sig för att sova i en hög av sängkläder och gosedjur som dom hade stökat ihop i sitt rum. Och det fick dom om dom inte skulle krångla...men nu krånglar dom iallafall.
Hoppas på en fin och harmonisk dag imorgon istället.

lördag 25 april 2009

Bränd nacke och jord under naglarna.

Vilken dag! Så underbart med sol och värme.
Plockade fram utemöblerna från Lillstugan, sopade golvet och plockade av bordet därinne.
Sen bar jag fram mina övervintrade pelargoner från källaren och planterade om dom och ställde dom på bordet med en fiberduk över. Blir perfekt tills dom kan stå ute.
När jag ändå var på gång med jord så planterade jag om dom flesta av mina krukväxter också.
Några är för krångliga, dom får bara ny jord uppepå och ett helt byte mera sällan och några andra ska till att blomma så dom fick vänta. Stoppade även ner några pensèer i krukor, köpte på Plantagen i fredags. Stod med nacken mot solen några timmar...röd!
Men tvätten torkade fort som attan och jag har en till laddning som hänger ute nu..inte glömma att ta in.
Annars då....jo...skjutit med luftgevär och åkt 4-hjuling. Känndes ovant att köra igen efter vinterns uppehåll, tror jag bara kört en gång i vinter.
Hoppas att det blir lika fint imorgon med så kanske solens strålar når ansiktet också :)

torsdag 23 april 2009

Mätt.

Mätt....först en toast skagen sen en köttbit med potatisgratäng och grönsaker. Vi åt efterrätt på ett annat ställe. Där blev det kladdkaka med grädde till mig och ett glasswienerbröd till Peder.
Skrapade ett gäng trisslotter men lyckan tog slut utan större vinst, som vanligt.
Ja..vi har alltså haft mamma som barnvakt idag och varit ute och ätit. Hade " 2 för 1" kuponger som går ut nästa vecka.
Nu är jag så mätt, seg och har huvudvärk så jag tror det blir sängen inom en timme iallafall.
Längtar efter helg.

måndag 20 april 2009

Förbannad!!

Seg dag på jobbet men ändå ganska rolig.
När jag skulle hämta barnen och svängde ner mot skolan och dagis så såg jag Johannes på skolgården med tre större barn. Såg ingen vuxen.
Parkerade vid dagis som ligger på motsatt sida. På den gården var Amadeus och lekte. Han och en fröken sa att J var på andra sidan. Ja, jag såg det sa jag och tänkte att då är någon personal med. A visade sin enorma bula i pannan som han fått genom att ramla på en dagvattenbrunn.
Gick över till skolgården för att hämta J och As väska. I "fikahörnan" ute satt ett gäng fritisfröknar och en av våra fröknar. Kom runt huset och såg att J var kvar längst upp på skolgården, närmast stora vägen. Fortfarande med bara tre barn i Amadeus F-klass. Och hela jävla skolgården med minst två utgångar, helt obevakat!! För alla vuxna var på solsidan där dom bara ser en mindre del av gården och en annan utgång. VA??? Ska det vara så? Johannes är bara 4år och dom andra barnen 6 eller 7 år. Och det är knappast deras jobb att se till J. Dom reagerade knappt på att jag hämtade honom. Tänk om J hade gått ut och över vägen hem till mormor och morfar som bor på andra sidan då?
Jag var så förbannad! Och tänkte säga till gänget i fikahörnan att det inte var ok. Men...dom hade börjat röra på sig så jag gav fan i det.
Kom in på dagis och skulle hämta Js kläder då en fröken undrade om J kunde ha ett par andra byxor med sig imorgon för dom här bara åkte ner.
Ja, visst sa jag. Men jag tycker inte det är ok att han är på skolgården helt själv och berättade hur det hade varit. Hon blev såklart förskräckt och sa att så fick det inte gå till osv. NÄHÄ???
Ute hos barnen igen så tittade jag lite bättre vad J hade på sig eg. Jo..täckbrallorna som han hade på morgonen i cykelkärran..öööö? UTAN byxor under, bara kalsonger. Varför? Varför inte ha vanliga byxorna? Det var ju inte blött direkt.
Och väl hemma igen när vi tog av byxorna så visade det sig att han hade ca 7-10 större stenar i fickorna..konstigt att dom åkte ner.
Ibland undrar man...det är tydligen viktigare med "rätt" byxor än att se vad barnen gör.
Dessutom, kom jag på senare, så tror jag att det hängde ett långt rep i rutschkanan....det är väl inte heller bra? Måste kolla imorgon.
Hade något hänt Jompe....

söndag 19 april 2009

Söndagsmötefika.

Söndagsmötefikat på stan med brudarna som ska med till Säfsen i början på maj.
Vi är ju lite vimsiga och kännde att vi behövde lite struktur på det hela. Och faktiskt så fick vi det :) Alla verkar ha samma mål med resan också...att få umgås och ta det lugnt med inslag av skogspromenader.
Handlade på Maxi på hemvägen och väl hemma så tog jag en prommis med hunden. Blåsigt men med huvan på så var det riktigt skönt. Satt en stund vid bordet på badstranden och bara var. Vår lilla sjö har inte blivit av med hela sitt istäcke än, det är en bit kvar.
Längtar efter våren och värmen...och blommorna. Blåsipporna och krokusarna blommar iallfall i landet och diverse lökar och perenner har börjat kika fram. Men än är det långt kvar till någon blomsterprakt.
Annars så är jag irriterad på Peder som inte har någon bil. Volvon står äntligen i garaget för lagning men...vad ska han lämna barnen i för bil då??? Han lämnade tillbaka sin mammas bil idag som vi haft hela vintern......Nä, sånt irriterar mig. Inget gjort förren i sista stund..till och med i för sen stund. Blä....

lördag 18 april 2009

Vad är...

Jag har skrivit om det förut men jag undrar fortfarande. VAD ÄR den där känslan som plötsligt väller upp inombords? Som kommer av allt och inget...en fin bild i en trädgårdstidning, en vacker vy, en riktigt bra och passande låt osv.
Ibland känns den som vemodig längtan, ibland som ett förväntansfullt pirr, ibland som början till gråt och ibland som tokfnatt. :) Men så flyktig...så snabbt passerar den att jag inte hinner fånga den och fråga vad den är. Stannar den så vet jag ju iof....för då är det gråt eller ilande glädje eller vad det nu är för stunden. Men den där snabba känslan....är det en vägledning? Att man tänker, känner och är på rätt väg?

onsdag 15 april 2009

Skor skor skor.

Idag har jag varit ledig, lämnade Amadeus hos mamma och pappa och tog med mig Johannes till BVC och hans 4-årskontroll. Knäppa knapp, trä pärlor, rita gubbe, gå balansgång, synkontroll osv. Allt gick bra, lite trams :)
Plockade upp mamma och Amadeus för vidare färd till Falun. In på Stadium, handlade walkingskor åt mig och gympa/springskor åt A. Nästa skoaffär hade ett par gympadojjor åt Johannes. Och ändå nästa hade gummistövlar åt A....och åt mig....så fiiina...men jag köpte inga :(
Träffade på syster med barn och åt korv med dom. In på Bengts Herrfrisering och fick A klippt av Peter. Tyvärr fick han "riktiga" kunder så vi får klippa J en annan gång. Tack för klippningen av ett barn iallafall!
Ett snabbt och komprimerat besök och vi fick med oss alla skor vi behövde. En punkt på "att göra listan" avklarad.
Sitter här och är lite olustig just nu. Såg på Det Okända om Borgvattnets spökprästgård... brukar inte bry mig men nu var det lite creepy faktiskt. Kanske är det för att P är på innebandy.
Nä lite Leila på landet istället, mer jordnära :)

söndag 12 april 2009

Hälsat på L.

Man kan inte klaga på påskvädret iallafall, vad lätt allt blir när solen skiner och man kan vara ute på ett annat sätt. Annars så äter vi god mat, godis och gör just ingenting.
Igår var vi upp i skogen och kollade in björnspåren, dom var verkligen inte långt ifrån där jag och Hanna tankade energi sist. Nyss åkte P och J en sväng på fyrhjulingen och då såg dom ev spår och att någon hade krafsat i myrstacken. Men stacken var sönder redan för flera veckor sedan :) Nu ville såklart A också åka och kolla, vi får se om dom ser spåren bättre.
Idag åkte jag äntligen och hälsade på min vän L!!!! Hennes minsta är redan 8 månader....*skäms* Vi gick på promenad och snackade en massa, hade en del att prata om, telefonkontakten har också varit bristfällig på sista tiden. Men det är det som är så skönt med henne...vi bara fortsätter där vi var sist, typ :)
Under tiden var A hos mormor och morfar, han hann både spela på datorn, bada badkar och cykla. När vi kom hem var farfar med sambo här på en kort visit, dom hade vägarna förbi.

"Visdom dricks bäst ur egen källa" Glöm aldrig det!!!

onsdag 8 april 2009

Rådjur utanför.



När man bor som vi gör så har man verkligen naturen inpå knuten. Idag när vi skulle dra ned rullgardinen i barnens rum så stod det sex rådjur utanför fönstret. Väldigt nära... men innan vi hämtade kameran så hade dom flyttat sig en bit. Dom hörde väl oss :) Peder åkte på innebandy och då försvann dom såklart. Men nu när jag tittade ut så var dom på väg tillbaka, tydligen smaskig mat här. Om jag inte minns fel så var det ärtor på åkern i höstas.
Haft en bra dag, kännt mig glad mesta tiden.


måndag 6 april 2009

Påskris.

Måndag igen...en seg sådan. Körde tråkigt material på jobbet som bara krånglade. Men! Jag fick en rolig present direkt i omklädningsrummet imorse. En VooDoll, en Health Girl.
www.voodolls.se Tack så jättemycket Susanne!! Jag ska hitta på en fint namn åt henne och ladda henne när barnen har lagt sig.
Helgen va ok med fint väder. På lördagen gick jag, mamma och Hanna en promenad och sen handlade vi mat och blomjord. Skulle byta jord på blommorna på söndagen tänkte jag. Men jag orkade inte...ingen inspiration alls och bara att diska några matlådor gjorde mig slut och flåsig.
Senare på söndagen så masade jag mig iallfall ut med Hanna, P skulle åka på innebandy. Såg första tussilagorna och plockade påskris. Väl hemma igen så hade jag helt plötsligt ork att både damma i vardagsrummet och pynta lite. Bara riset och några små kycklingar.

Från Nordiska museets sida.
"Idag skiljer vi oftast inte fastlagsris och påskris åt. Från början piskade man varandra med ris, antingen på fettisdagen eller långfredagens morgon. Långfredagens risning skulle påminna om Jesu lidande och är en sed som förekom i Sverige sedan 1600-talet. Fastlagsrisningens ursprung har även sökts i urgammal naturmagi och påståtts vara livsbefrämjande och lyckobringande. Med tiden utvecklades risningen till en lek och även barnen kunde piska sina föräldrar. Det gällde att komma först upp på morgonen och överraska sjusovarna med en risbastu. Vid risningen användes oftast björkris men även annat ris förekom.
Åtminstone sedan 1700-talets senare del har fastlagsriset också varit ett prydnadsris smyckat med färgglada band, pappersblommor och annat pynt. Riset kunde också förses med färgade pappersremsor med rim. Fjädervippor har använts i minst 150 år men blev vanliga först på 1930-talet. I Stockholm såldes fastlagsris med färgade fjädervippor och remsor med deviser på 1870-talet, möjligen även tidigare. Påskrisen kunde vara smyckade som fastlagsrisen eller helt utan pynt."

fredag 3 april 2009

EKG.

Ringde VC idag och fick en tid på eftermiddagen. Bra, behövde bara ta ledigt i 20 minuter.
Men innan jag kom så långt så hann jag få "vattenormar" dvs synrubbningar. På båda ögonen, har jag inte haft förut. Tog fort en vanlig treo och satte mig ner en stund och det gick över men jag känner mig lite knasig i ögonen och strax ovanför dom än.
Väl på VC så fick jag två läkare, den ena från Nederländerna, hon hade bara läst svenska i 9 veckor men pratade väldigt bra. Vad en del är duktiga. Hon tyckte det var roligt att jag hade jobbat i NL. Iallafall....den andra kvinnliga läkaren lyssnade på vad jag hade att säga om både "ormarna" och trycket över bröstet. Hon lyssnade på andningen och knackade på ryggen.
Ställde en del frågor och trodde att jag hade en luftrörsinfektion eller katarr men blev lite osäker när jag sa att det känndes ut mot armarna ibland. Jag fick ta ett EKG! Har jag aldrig gjort förut.
Allt såg bra ut och hon sa att det enda jag kunde göra var att ta det lugnt och dricka något varmt när det retade som värst i bröstet.
Ta det lugnt? Jag har ju massor att göra...

torsdag 2 april 2009

Krokus.

Ok...jag hade massor av funderingar...men dom flög visst iväg.
Hmm...jo! Det blommar minsann krokusar i mina land, på två olika ställen. Och det sticker upp några spetsar från andra lökar också. Herregud, det låg ju snö där för bara någon dag sedan och runt omkring ligger den fortfarande djup. Djup och mjuk och slaskig. Bort bort!
Jag och barnen var ute idag när vi kom hem och jag klädde på min klätterros. Alltså, den fick säckväv som skydd mot vårsolen. Det är ett jobb jag hatar varje år men första året så torkade nästan allt bort och det vill jag inte vara med om igen.
Funderar på att byta jord på mina blommor i helgen men vi får se om jag har lust då.
Vill helst mysa ner mig i soffan i lugn och ro. Men det kan man väl glömma....
Har iallafall aktivt försökt tanka energi i veckan. Både under hundpromenaderna och innan jag somnat. Igår gick jag en promenad i Hosjö innan jag åkte hem, istället för gymträning.
Ååå..klockan är bara 21.00 och jag är så trött. Och Peder då? Ja, gissa? På hockey.
Förresten så har jag ont i bröstkorgen..försöker låta bli att känna efter men nu går det inte längre. Kanske ska ringa VC imorgon och prata med dom? Vore ju synd å dra omkring med någon gammal lunginflammation eller så.